ΑΝΈΚΔΟΤΑ

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Χειροποίητα κοκαλάκια από κλωστή


Πολύ εύκολα και πολύ διασκεδαστικά μπορείτε τώρα να φτιάξετε μόνες σας ή μαζί με τα παιδιά, λαστιχάκια για τα μαλλιά, πρωτότυπα και χνουδωτά.





Υλικά:
νήμα μαλλιού
χοντρή βελόνα
χαρτόνι
ψαλίδι
διαβήτης
λίγο λάστιχο
Εκτέλεση:
Πρώτα σχεδιάζετε με τον διαβήτη δύο ομόκεντρους κύκλους πάνω στο χαρτόνι. Φτιάχνετε τον εξωτερικό κύκλο στο μέγεθος που θέλετε περίπου να είναι το πον-πον, ενώ ο εσωτερικός κύκλος θα καθορίσει το πόσο πυκνή ή αραιή θα είναι η φουντίτσα. 

Μετά κόβετε ένα κομμάτι από νήμα στο χρώμα της επιλογής σας, φροντίστε όμως να μην είναι πολύ μακρύ γιατί θα σας δυσκολέψει. Δέστε την άκρη πάνω στον χάρτινο κύκλο και τυλίξτε την κλωστή μέχρι να τελειώσει. Στο σημείο αυτό μπορείτε να συνεχίσετε με το ίδιο χρώμα κλωστής, ή να ενώσετε διάφορα χρώματα και να κάνετε το πον-πον σας πολύχρωμο. Συνεχίζετε μέχρι να κλείσει η τρύπα και καλό είναι να μην τυλίγετε την κλωστή πολύ σφιχτά γιατί θα δυσκολευτείτε όταν έρθει η ώρα να το κόψετε. Η βελόνα κυρίως θα χρειαστεί όταν στενέψει η τρύπα. Πιο πριν μπορείτε να το τυλίξετε και με το χέρι.

Αφού κλείσει η τρύπα και δεν χωράει να περάσει άλλη κλωστή, πρέπει να ράψετε τις κλωστές μεταξύ τους για να μην διαλυθεί το πον-πον όταν το κόψετε. Για να γίνει αυτό βάλτε κάθετα την βελόνα έτσι ώστε να ακουμπά το χαρτόνι και πιάστε μερικές κλωστές, θα χρειαστεί να επαναλάβετε 3-4 φορές ώσπου να καταλήξετε στο αρχικό σημείο. 

Έπειτα κρατάτε με τα δάχτυλά σας το πάνω και το κάτω μέρος για να μην ανοίξει η φουντίτσα και κόβετε γύρω-γύρω, σαν να κόβετε ένα χαρτόνι. Για τις από μέσα σειρές όμως, βάζετε τη μύτη του ψαλιδιού ανάμεσα στις κλωστές για να τις κόψετε. Αυτή η μικρή διαφοροποίηση γίνεται για να γίνει ολοστρόγγυλο το πον-πον και όχι μακρόστενο. 

Μετά τυλίγετε δυο-τρεις φορές την κλωστή σας σύρριζα στο χάρτινο δαχτυλίδι, σφίγγετε, το κόβετε προσεκτικά και το αφαιρείτε. Και είναι έτοιμο! 

Τώρα μπορείτε να το ράψετε πάνω σε ένα κομμάτι λάστιχο ή ένα έτοιμο λαστιχάκι εμπορίου ή ακόμη και να φτιάξετε άλλο ένα και το κοκκαλάκι σας να έχει μία φουντίτσα σε κάθε άκρη. Τώρα το χειμώνα θα δείχνουν πολύ όμορφα αν συνδυάσετε τα χρώματά τους με τα κασκόλ σας. 

Καλή επιτυχία!