ΑΝΈΚΔΟΤΑ

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Χειροποίητα κοκαλάκια από κλωστή


Πολύ εύκολα και πολύ διασκεδαστικά μπορείτε τώρα να φτιάξετε μόνες σας ή μαζί με τα παιδιά, λαστιχάκια για τα μαλλιά, πρωτότυπα και χνουδωτά.





Υλικά:
νήμα μαλλιού

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Γαρίδες με ρύζι


Συστατικά

  • 1 κιλό γαρίδες μεσαίου μεγέθους φρέσκιες ή και κατεψυγμένες
  • 1 1/2 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
  • 2 σκελίδες σκόρδο στον τρίφτη
  • 1/2 ποτήρι κρασιού λάδι
  • αλάτι - πιπέρι
  • tabasco μερικές σταγόνες
  • πελτέ ντομάτας
  • 2 1/2 κούπες ρύζι μπασμάτι ή για πιλάφι
  • 3 κούπες νερό
  • 1 κ.σ. βούτυρο φυτίνη

Οδηγίες

  1. Καθαρίζουμε τις γαρίδες απ'το εντεράκι τους και κρατάμε τα κεφάλια τους. Φροντίζουμε να αφήσουμε την ουρίτσα τους,τις πλένουμε και τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
  2. Βράζουμε τα κεφάλια τους σε κατσαρόλα με 3 κούπες νερό, στραγγίζουμε και κρατάμε το ζουμί τους. Τα κεφάλια τα πετάμε.
  3. Σωτάρουμε το ρύζι στο βούτυρο μέχρι να γίνει διάφανο και σβήνουμε με το ζωμό απ' τα κεφάλια των γαρίδων, (προσθέτουμε νερό στο ζωμό τόσο όσο να γίνει 5 κούπες),προσθέτουμε αλάτι - πιπέρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά μέχρι να γίνει.
  4. Βάζουμε σε τηγάνι τις γαρίδες με αλάτι - πιπέρι και τις τηγανίζουμε λίγο (προσοχή όχι πολύ ανακάτεμα). Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας, σκόρδο, το tabasco και το κρασί. Προς το τέλος ρίχνουμε το μαϊντανό. Τις αφήνουμε να βράσουν λιγάκι να δέσει λίγο η σαλτσούλα τους (φροντίζουμε να έχει μείνει σάλτσα αλλιώς προσθέτουμε νεράκι και αφήνουμε να δέσει λίγο).
  5. Σε φόρμα του κέικ στρώνουμε το ρύζι και το ξεφορμάρουμε προσεχτικά. Τοποθετούμε μια γενναία ποσότητα γαρίδες, χωρίς τη σάλτσα τους, στο κέντρο (τρύπα φόρμας) και τις υπόλοιπες στα πλαϊνά.
  6. Με τη σαλτσούλα τους περιχύνουμε το ρύζι γύρω - γύρω.
Καλή σας όρεξη

ΚΕΡΙΑ Β ΤΡΟΠΟΣ

Ι ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ: Αν και υπάρχουν κυριολεκτικά εκατοντάδες προϊόντα που μπορείτε να αγοράσετε για να κατασκευάσετε μια μεγάλη ποικιλία από διαφορετικά στυλ κεριών, θα ξεκινήσουμε με ένα βασικό κερί, κι εσείς μπορείτε να αναπτύξετε την εμπειρία σας από εκεί και έπειτα.

1. Ρευστό κερί: Ένας καλός τύπος κεριού γενικής χρήσης

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Οικολογικό ψυγείο χωρίς ηλεκρισμό

Ο Mohammed Bah Abba εφεύρε τη συσκευή το 1995 και βραβεύτηκε με Rolex Laureate (Rolex Awards for Enterprise) το 2000 για την ανάπτυξη του συστήματος συντήρησης/ψύξης «δοχείου-σε-δοχείου».

Το ψυγείο «δοχείο σε δοχείο», είναι μια συσκευή ψύξης που κρατά τα τρόφιμα δροσερά χωρίς ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας την ψύξη που δημιουργεί η εξάτμιση του νερού.

Κατασκευάζεται με την τοποθέτηση ενός πήλινου δοχείου

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΣΠΙΤΙ



Συστατικά

  • λιγοτερο απο 1/2 κ εντερο χοιρινο
  • 1κ κιμα μοσχαρισιο
  • 1κ κιμα χοιρινο
  • 2 ξερα κρεμυδια
  • 1,5 πρασο
  • 1 πρασινη πιπερια
  • 1-2 πιπεριες φλωρινης
  • λιγο λαδι αν ο κιμας δεν εχει λιπος

Μπαχαρικα
  • μπαχαρι
  • μοσχοκαρυδο
  • κιμυνο
  • ριγανη
  • παπρικα γλυκεια
  • μπουκοβο
  • αλατι - πιπερι

Οδηγίες

  1. Πλενουμε πολυ καλα τα εντερα και τα αφηνουμε λιγο στην ακρη μεσα σε λεκανη με νερο να μην στεγνωσουν.
  2. Σε μια λεκανη βαζουμε τους κιμαδες ριχνουμε ολα τα υπολοιπα υλικα ψιλοκομμενα.
  3. Ζυμωνουμε παρα πολυ καλα να ενωθουν τα υλικα και γεμιζουμε το εντερο φτιαχνοντας μικρα η μεγαλα λουκανικα.
  4. Παντα δενουμε μια ακρη γεμιζουμε καλα να μην εχει αερα το εντερο κοβουμε και δενουμε ξανα.
  5. Οταν τελειωσουμε τα κρεμαμε εξω στον αερα 1-2 ημερες να στεγνωσουν.

Λίγα μυστικά ακόμα

Οι αναλογιες βεβαια στα υλικα μπορουν να αλΛαξουν αναλογως τα γουστα σας αν πχ τα θελετε πιο καφτερα. Αν θελετε κανετε με κιμα κοτοπουλο αλλα θα γινουν πιο στεγνα.  Εγω τα κανω στο κενγουντ που εχει εξαρτημα οποιος δεν εχει μπορει με το χωνι για λαδι λιγο κουραστικο αλλα κανει δουλεια. Αν σας μεινει εντερο πλυμενο παντα, στην καταψυξη για αλλη φορα.

Πως ξεκινάς καυγά

Η γυναίκα μου και εγώ είχαμε πάει στην συνάντηση των παλιών συμμαθητών του σχολείου της. Η γυναίκα μου κοίταζε έναν μεθυσμένο να πίνει μόνος του στο διπλανό τραπέζι.

ΦΤΙΆΧΝΩ ΚΕΡΊ

 Αυτοί που φτιάχνουν κεριά έχουν τελάρα στα οποία τεντώνουν επάνω το φυτίλι σε ίσες αποστάσεις και μετά αρχίζουν να βουτάνε ολόκληρό το τελάρο σε λιωμένο κερί. Κάθε βούτηγμα πρέπει να απέχει από το άλλο κάποιο χρονικό όριο τόσο ώστε να έχει κρυώσει η προηγούμενη στρώση του κεριού. Το βούτηγα γίνεται φυσικά για μιά στιγμή. Τώρα φυσικά αν θέλεις να κάνεις μόνος σου ένα κερί, ας πούμε να το τοποθετήσεις σε ένα ποτήρι παίρνεις το φυτίλι, του βάζεις ένα μικρό βάρος στην μία άκρη (κάτι που να μην λιώνει - πετρούλα - μέταλλο) και με κάποιο τρόπο φροντίζεις να το τοποθετήσεις στο μέσω του ποτηριού ώστε να αιωρείται σχεδόν. Μετά ρίχνεις το λιωμένο κερί και το αφήνεις να κρυώσει. Το κερί όσο κρυώνει θα δείς οτι συρικώνεται και ίσως να χρειαστείς να συμπληρώσεις λίγο ακόμη γιατί θα σου αφήσει σε κάποια σημεία κενά. Πρέπει ακόμη να προσέξεις το μέγεθος του φυτιλιού. Δηλαδή ανάλογα με το πάχος του φυτιλιού καίγεται και το κερί. Ένα πολύ χοντρό φυτίλι θα καίει γρήγορα το κερί αλλά θα βγάζει πολύ καπνό. Ένα πολύ λεπτό θα το καίει αργά και θα δημιουργεί λίμνες με λιωμένο κερί και στην περίπτωση που δεν είναι σε ποτήρι αλλά σαν λαμπάδα θα στάζει συνέχεια. Αν χρησιμοποιήσεις παραφίνη δεν υπάρχει πρόβλημα σε ποιά θερμοκρασία θα λιώσει αλλά αν έχεις πραγματικό κερί από μέλισσες τότε πρέπει να προσέξεις να το λιώσεις σιγά σιγά γιατί σκουραίνει το χρώμα του. Υπάρχουν δύο τρόποι για να λιώσεις στο σπίτι το κερί. Ο ένας τρόπος είναι με το μπέν μαρί. Δηλαδή κατσαρόλα μέσα στην κατσαρόλα. Η εξωτερική έχει νερό που είναι πάνω στην φωτιά και η εσωτερική έχει το κερί και παίρνει από το νερό ομοιόμορφα θερμότητα. Ο δεύτερος τρόπος είναι να λιώσεις περίπου το ένα τρίτο του συνολικού όγκου του κεριού κατευθείαν επάνω στην φωτιά και μετά να ρίξεις τα στερεά κομμάτια μέσα και αυτά θα λιώσουν από την ήδη υπάρχουσα θερμότητα.
Καλή επιτυχία

Φτιάχνω κόλλα

Για να κάνεις κόλλα με πολλούς τρόπους

Πάρε δέρμα ξηρού χελιού, να μην είναι αλατισμένο, κοπάνισέ το με ένα κομμάτι ξύλο και βράσε το με λίγο νερό, όσο να το σκεπάζει και δίνε του και λίγη φωτιά έως να λιώσει και τότε στράγγισε το με πανί σε μια σιδερένια ή χάλκινη λεκάνη και άστο να ξεραθεί λίγο στον αέρα. Τότε κόψε την κομμάτια, ξήρανέ τα καλά και φύλαξέ τα. Αυτή είναι κόλλα θαυμαστή που δε φοβάται φωτιά ούτε νερό.

Κοπάνισε του λούτσου ή άλλου ψαριού αρσενικού τα κόκκαλα και τρίψτε τα καλά να γίνουν αλεύρι και τότε βάλε τη σκόνη αυτή σε ένα τσουκάλι. Βράσε την με νερό μέχρι να λιώσει και όταν την δοκιμάζεις και κολλάνε τα δάχτυλά, κατέβασε και στράγγιξε την με πανί λινό σε άλλο δοχείο.

Πάρε τρεις ουγγιές ασβέστη άσβηστο, μια ουγγιά σκουριά του σιδήρου, μισή ουγγιά αλάτι και μια ουγγιά λάσπη κρασιού, τρίψτε όλα καθένα ξεχωριστά, ύστερα ανακάτωσέ τα με λινόλαδο και κοπάνισέ τα όλα μαζί και έγινε κόλλα καλή, αλλά μη τη κάνεις πολύ σφικτή.

Αν θέλεις να κάνεις κόλλα δυνατή και γερή πάρε από βόδια ή τραγιά ή από άλλα ζώα, τα άκρα που ρίχνουν σαν άχρηστα, τα οποία ας είναι και ωμά γιατί αυτά γίνονται ευκολότερα γιατί τα βράζεις λιγότερη ώρα. Αν είναι ξερά τα βάζεις στο νερό 2-3 ημέρες νωρίτερα και τότε τα βράζεις ανακατώνοντάς τα συχνά και βάζεις νερό να τα σκεπάζει πάντα. Όταν την δοκιμάσεις και κολλά στα δάχτυλα κατέβασε και στράγγισε τη σε βαρέλια και άλλα δοχεία απλωτά και βάλε την να πήξη την νύχτα. Γιατί με το πάγος της νύχτας ξεραίνεται. Για αυτό να τη φτιάχνεις όταν ο καιρός είναι ψυχρός δηλαδή χειμώνας για να πήξει. Γιατί αν είναι άλλος καιρός την χάνεις γιατί δεν πήζει. Όλα τα δερμάτια των ζώων γίνονται κόλλα όπως παραπάνω και όταν πήξει την κόβεις λεπτά κομμάτια και την κρεμάς μέχρι να ξεραθεί καλά και τότε τα βάνεις στα καλάθια.

Φτιάχνω σαπούνι από λάδι ελιάς


Ένα ακόμητρόπο παρασκευής σαπουμιού μπορείτε να δείτε εδώ:

Παλιά στα χωριά έφτιαχναν μόνοι τους σπιτικό σαπούνι από ελαιόλαδο για να έχουν όλο το χρόνο. Συνήθως το έφτιαχναν το Σεπτέμβριο μήνα που ο

Πώς να ξεβουλώσετε έναν φραγμένο νεροχύτη


ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ
Με το πέρασμα του χρόνου, κάποια στιγμή θα συμβεί και σε εσάς, να βουλώσει ένας νεροχύτης σας. Αν μόνο αυτός ο νεροχύτης φαίνεται φραγμένος και δεν έχετε πρόβλημα με άλλο νιπτήρα, τουαλέτα ή αποχέτευση, τότε το πρόβλημα είναι πιθανώς τοπικό, τού συγκεκριμένου νεροχύτη και δεν αφορά την

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Πώς να φτιάξετε ένα μαλλιαρό πατάκι


Αν έχετε δοκιμάσει να φτιάξετε κουρελούδες πλεκτές με βελονάκι είναι καιρός να περάσετε σε κάτι πιο εντυπωσιακό αλλά το ίδιο εύκολο. Τι θα λέγατε να φτιάξετε μόνες σας ένα μαλλιαρό πατάκι (κουρελού) με παχύ πέλος; Αυτή εδώ η μέθοδος δίνει πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα και οι κουρελούδες είναι πιο ευχάριστες στην αφή.


Η διαδικασία για να φτιάξετε μια